Kvinna, storasyster, lillasyster, mamma, farmor, mormor, moster å faster!

Snart Påsk

Publicerat: 31 mars 2012
Taggar: påsk, ris, vindar

Kan bara inte låta bli att lägga ut den här bilden som cirkulerat runt i åratal så fort påsken närmat sej! En konstig tradition att sätta fjädrar i ris, lyder undertexten. Men.... visst ser det gladare ut med björkris å vippor i alla dess färger, det ska jag fixa under helgen! Kvistarna sticker jag ner i snödrivan härutanför, så kan även alla förbipasserande glädjas åt färgprakten.

Lite tidigt att önska er GLAD PÅSK redan nu, men jag gör det ändå! Å ska ni ut idag, ta på er vindtäta kläder å håll i hatten, för det blåser kraftiga vindar häruppe i alla fall............ Cool

 

Sorg smittar inte!

Publicerat: 30 mars 2012

Att möta en människa i sorg, det skrämmer många! På något underligt vis, tycks många tro att man är pestsmittad eller nåt åt det hållet. Många säger att de inte vet vad de ska säga. Man behöver absolut inte säga någonting, det räcker gott med en kram eller bara en varm blick . Jag har upplevt många fina möten med människor som gjort precis så, människor som gett mej stryka!

Vänner som kommit hem till mej har direkt fått höra : Var som vanligt! Inget ojande eller ömkande, jag har gråtit nog.... å kommer att gråta ännu mer....... När jag träffar vännerna, vill jag få annat att tänka på.

När jag själv känner för det, när jag orkar, pratar jag om min älskade man. Å det känns skönt med alla dessa förstående vänner som omger mej! Jag är glad och tacksam över att ni finns!

Varm kram till er alla!

 

 

Vårtecken......

Publicerat: 29 mars 2012
Taggar: fågel, vår

Idag har vi inte märkt av några vårtecken alls, snön har vräkt ner precis hela dagen! Visserligen blötsnö som förvandlades till stora pölar så fort flingorna landade på backen, men dock SNÖ!

I mars månad ska det vara svinkalla nätter å soliga dagar, Så har det alltid varit förut, men inte numera. Gårdagen var ovanligt varm, man kunde nästan se hur snömängderna krympte, rena fasan för oss som vill ha kvar snön att åka på. Skidor, skoter, pulka, ja vad som heslt!

Idag fick jag dock ett glädjande besked av min kompis Ellen i Blekinge!  Hon skickade mej den här bilden och meddelade att fågeln siktats vid Hallands Väderö. Vem  vet, vi kanske har den flaxande här i norr redan till Påsk? Håll ögonen öppna........det ska jag göra, för den fågeln är väldigt sällsynt i mina kretsar :)

Flitiga fingrar.....

Publicerat: 28 mars 2012
Taggar: flitig, sockar, sticka

Jag har alltid två stickningar på gång. En större som jag inte vill släpa med mej när jag går på sjukbesök, den verkar aldrig bli färdig. Ska så småningom bli en röd tröja till mej själv, men den får vänta..... En liten sockstickning är perfekt att ha med i väskan.  Det har blivit många par under årens lopp. Att sticka i tunnt, tunnt garn är extra roligt, det blir lite speciellt,.... å med alla dessa vackra garner som finns numera, blir man ju extra peppad att bara fortsätta å fortsätta

Tjocka sockar blir det också, men den stickningen räcker inte lika länge som med det tunna garnet. Många är tankarna som stickas in, maska efter maska. Och varje par jag påbörjar, säger jag ska bli till mina egna fötter.... det blir sällan så, vips så är dom borta å jag har gjort någon lite glad......

Men med den stickiver jag har, borde nog "marknan" vara mättad för längesedan.... men ingen vågar klaga:) Så jag fortsätter som vanligt!!!

Världens bästa terapi för mej!

 

En liten sann historia.......

Publicerat: 26 mars 2012
Taggar: läsk, natt, soligt

Jag vill berätta en söt liten historia som handlar om gossebarnet ni ser på bilden. I dagsläget är han snart fyllda femton, men då detta begav sej var han bara en tvärhand hög. Ungefär. Han befann sej då i åldern KAN-SJÄLV!

Det var en ovanligt varm sommardag. Solen gassade, gossebarnet  svalkade sej med glass efter glass. Du kanske borde dricka något, försökte jag säga då glassarna var slut.

Jodå, det nappade han på direkt, om jag hade en läsk förstås.

Då hämtar jag en flaska till dej, sa jag. KAN SJÄLV, sa gossebarnet och gick med bestämda steg mot förrådet där han visste att det fanns något svalkande för en liten törstande man.

Väl framme vid dörren, stod han tvekande, han visste inte om han riktigt nådde upp till handtaget.

Lite diskret räckte jag  honom en hjälpande hand, ett litet tryck på handtaget så kunde dörren öppnas  bara genom en liten puff mot den.

Inne i förrådet finns inga fönster, där rådde kompakt mörker. Tystnad. Sen hör jag honom förvånat viska….

Oj, var det natt här??

Tickande minnesträning!

Publicerat: 25 mars 2012
Taggar: klockor

Sommartid!  Kan bli en väldigt stressig dag om jag ska ställa om vartenda ambandsur jag har liggande i mina gömmor. Skrattande

Ja, jag är klockgalen, kan inte motstå det ögat faller för, måste ha! Tur att det är billiga varianter jag släpar hem.... Tro inte att jag är slav under tiden, inte alls! Och använder jag dem, nääää..... förutom en , det vackraste armbandsur jag någonsin haft, den jag fick i present häromåret. En riktig festklocka!  Kanske jag ställer om den....   ifall jag blir bjuden på fest, kan det vara bra att veta vad klockan är slagen. När man ska hem å så..........

Klockan som lyser rött å blinkar på  spisen låter jag vara orörd. det är ju bara mina besökare som inte vet att den går en timme efter...... å då har dom tid att sitta lite extra... Den i bilen, lika onödigt att ställa om. Det är ju snart vintertid, å jag vet ju att klockan egentligen är en timme mer....

Så där går diskussionerna med mej själv, det gäller bara att komma ihåg vilka urverk som går rätt å vilka som går fel. En perfekt minnesträning som fler borde ägna sej åt. Å andra sidan, vad spelar det egentligen för roll vad klockan är, för som Anki Hedmark sjunger i en sång, Tiden Är Ingenting.................

 

Ishotellet

Publicerat: 23 mars 2012
Taggar: is, jukkasjärvi, kiruna

Häromdagen besökte min skånska kompis och jag Ishotellet i Jukkasjärvi. Blev mitt femte besök under årens lopp, för kompisen blev det besök nr två. Jag konstaterade att ingenting går upp mot det allra första besöket. Den gången gick jag gapande igenom hela hotellet, från rum till rum, helt överväldigad av alla konstverk å all denna ide´rikedom som åstadkommit allt detta. Extra välkomnande var ju också den varma lingondrycken vi den gången serverades i isglas.Ingick i inträdesbiljetten. Men inte nu längre. Inträde per person kostar ju "bara" 325:- numera............. vi försökte titta för hela slanten!

Det blev inte så många aha-upplevelser den här gången. Vi sakande alla dessa vackra isskulpturer som vi mer eller mindre blivit bortskämda med under tidigare besök.  Kanske har proffsen lessnat, eller det kanske var för dåligt betalt för arbetet.

Vi fick en trevlig dag bland snö och is, gjorde även en tripp till Kiruna.Många fina minnen att plocka fram då och då..... Å  väl hemma igen stupade vi i säng!

 

Efter raset!

Publicerat: 21 mars 2012
Taggar: fabian, gropen, raset

 Häromdagen skrev jag lite om att det skakade här i Malmberget..... Kopierade en länk ur dagens NSD, intressant läsning plus fina bilder av nya GROPEN efter raset. Håll tillgodo, mina vänner! Å även ni andra ;)

Nya bilder på Fabiangropen -  - Nyheter - Norrländska Socialdemokraten - NORRLÄNDSKA SOCIALDEMOKRATE

www.nsd.se

Nu har LKAB:s tagit nya bilder på gropen över Fabianmalmen. På bilderna ser man den nya Fabiangropen som utvidgades under natten mellan tisdagen och onsdagen i det forna hålrummets fulla bredd.Gropen är kvadratisk och 150x150 meter stor.

Farmors Telefonväxel

Publicerat: 20 mars 2012
Taggar: farmors, saknad, telefonväxel

Jag glömmer aldrig telefonväxeln i byn, den fanns hemma hos min farmor och farfar! Minns hur omständigt det var att ringa till mormor. Mamma vevade ett varv på den gamla bakelittelefonen, så svarade farmor i växeln som var stor och fyrkantig med en massa luckor på. Luckorna var numrerade. Ville mamma ringa ett samtal, då föll en vit lucka ner över vårat telefonnummer som var 16. Då kopplade farmor in kabeln och svarade.  Mamma bad att få bli kopplad till Dokkas. Vidare till Niilivaara. När telefonisten svarade där, var det koppling till Vettasjärvi. När telefonisten svarade där, bad mamma att bli kopplad till nr 12. Det var numret till mormor. De pratade alltid finska med varandra.

Telefonen vi hade hemma var stor och svart. Utan nummerskiva. Men veven var rätt så spännande..... Ringde det rikssamtal, kom det två signaler tätt efter varandra. Då visste man att det var samtal långt ifrån!

Tekniken går framåt. Min kompis har en telefon som det låter om hela tiden. DU HAR SMS, ropar den stup i ett. Första gången den gjorde det, hoppade jag högt, men nu har jag vant mej. Synd, för hon åker hem till Skåne i morgon......

Min mobiltelefon är tystare av sej, den gapar inte när jag får ett sms eller ett mms som barnbarnen skickat. Den ringer inte lika ofta heller. Jag får använda min tid som jag vill, den propsar inte på uppmärksamhete hela tiden......

Ändå tänker jag med saknad på den svarta bakelittelefonen med den stora luren.............

 

Här skakar det!

Publicerat: 18 mars 2012
Taggar: gropen, marknad, solen

De snaste dagarna har sättningarna i gruvan varit ovanligt många. Jag blir lika förvånad varenda gång det gungar till.

Ändå bor jag inte närmast gropen. Men visst känns det även i mitt hus trots att jag bor på "säker" mark. Ja, det anses ju alla göra här i Malmberget.Där sonen med familj bor, har de snart avspärrningen strax bakom knuten, men dessa hus står på SÄKER mark och är icke planerade att lösas in av gruvjätten..... Visst blir tankarna många.... det kan inte hjälpas.

Å idag skiner solen, det är marknad i Gällivare. Då släpper vi tankarna om GROPEN som i dagsläget är betydligt större än på bilden ovan!

Ut i solen med er!

 

 

Nostalgi.... igen!

Publicerat: 15 mars 2012
Taggar: barn, bilder, nostalgi

Plockade fram ett gammal album igår. Det blev många skratt, många "men huuu så jag såg ut". Tydligen var inte allting bättre förr........

Dottern som bor på annan ort, var inte med på gårdagsfesten. Vi skrattade gott åt hennes frisyrer, hennes tuffa kamp att försöka räta ut sina lockar, ingen lätt match. På en bild hade hon borstat det "rakt", det stod som en sky runt hennes huvud.  Den bilden lägger jag inte in, lite snäll måste ju en mamma ändå vara.

Inte lägger jag ut bilden på sönerna heller, där  den yngre lill-vildningen hade svårt att sitta stilla, med mycket spring i benen å bus i blick medan storebror 7 år, ser väldigt lugn å skötsam ut. Mina fina barn som nu är vuxna, som själva är föräldrar till två barn var...... (Älskar er)

Tiden går fort. Det ser man på sina barn. En sak kan jag bara inte förstå. Hur kan jag ha en dotter som är jämnårig med mej? Och ännu värre....... hur kan jag ha två gubbar till söner? Ja, gubbar är dom förstås inte, men betydligt större än jag är dom iaf!

*skakar på huvudet* Glad

 

En födelsedag..............

Publicerat: 14 mars 2012
Taggar: födelsedag

Den här dagen hade jag gruvat mej för, det ska jag villigt erkänna. Den första födelsedagen utan min man vid min sida! Tankarna gick bakåt i tiden. Hur han kom med små överraskningar, glädjen i hans ögon över min glädje. De varma kramarna. Gemenskapen, värmen.

Alla mina fina vänner gjorde min dag till en glädje-dag! Tack för att ni finns, ni underbara! Många besökare som avlöste varandra, många telefonsamtal. Jag känner tacksamhet över all denna värme som strömmar emot mej! Jag är inte ensam.

Och tårtan gick åt..................Kyss

Glöm inte bort att krama varandra!

 

Isa levde sitt eget liv................

Publicerat: 13 mars 2012

 

 

Idag blev jag lite nostalgisk, tankarna gick till min allra första egna bil. Den var röd, vad annars? Märket var en DAF 66, även kallad Rem-Johan. Årsmodellen var 1975. Mitt namn på bilen var Isa. Värmen hade nämligen slutat fungera för länge, längesen!  På vintern var en åktur i Isa närmast att likna vid en tur i ett kylskåp. Electrolux var namnet dottern gav på bilen, kärt barn har många namn!

Så mycket bil var det förstås inte, i det närmaste bara ett skal och så denna remdrift förstås. Under vintrarna som är kalla häruppe i norr, gällde det att ha med en flaska T-doja i bagaget. Ispropparna avlöste varandra .

Under somrarna var det andra problem som bara jag kände till. Bilen stannade både här och där, men jag visste på råd. Bara att öppna huvet och plocka fram hammaren som hade sin alldeles egna plats nära motorn….. Jag knackade tre gånger på ett speciellt ställa och vips så gick bilen som en klocka igen!J

Bucklor hade den också gott om, men inget som jag själv förorsakat. Men det är en annan historia. Eller…….??? Jag kan ju berätta hur det gick till. Jag blev nämligen påbackad av självaste bankdirektören. Ena strålkastaren blev helt intryckt, och bucklan i skärmen ska vi bara inte prata om!

Tid att lämna in Isa på verkstan, det hade jag förstås inte.

Danserna runt om i länet var ju många och sååå lockande……….  Av någon underlig anledning lyckades jag snacka mej igenom besiktningen år efter år. Snyfthistorierna gick hem, ända tills…………..

Men DÅ gjorde jag mej av med bilen!

Mello

Publicerat: 10 mars 2012
Taggar: thorsten

Är det Melodifestival så är det!

Mina minsta barnbarn befinner sej i Globen, hejar på Loreen förstås. Hon är den första kändisen som skrev i deras autografblock. Vilken tur att stöta ihop med sin idol så där bara helt apropå, det kan man kalla tur.

Jag hejar på Thorsten, absolut! Vilken artist! Och rösten ger mej rysningar! Så olika kan vi tycka...... Skrattande

Ha en skön kväll, ni alla därute. Och lova mej att ni berättar vem som vann det hela. För jag kommer garanterat att somna ifrån allting.

Gäääsp!

Hur GAMMAL är du?

Publicerat: 9 mars 2012
Taggar: gammal

Jag förstår inte varför de flesta av oss människor är så fixerade vid åldern. Vad många fina möten vi kan gå miste om på grund av detta! Hur en människa är, handlar ju inte om hennes ålder. Mitt favorituttryck i det sammanhanget brukar vara att det finns tanter som är tjugo, likaväl som det finns 80-åriga tjejer! Ja, det finns även gubbar som är tjugo och killar som är 80! Allting handlar ju i grund och botten hur vi är som människor. Sinnelag, värderingar, intressen m.m.

Någon gång har jag hört någon klok människa säga, att det spelar ingen roll hur gammal man är, men hur man är gammal har en väldig betydelse! Nu syftar jag enbart på friska människor. Sjukdomar hör inte till mitt intresseområde, det får vi vår beskärda del av förr eller senare.

Alla har väl någon gång kollat igenom en kontaktannons. Det gjorde en kompis och jag häromkvällen. I så gott som varenda en, står önskemål om exakt ålder på den som eventuellt svarar. Och är man i min ålder, ja då har bäst-före-datumet gått ut för längesen! Men jag är glad ändå, jag har mina vänner, jag trivs med mej själv och mitt liv. Men visst hade jag gärna fortsatt dela allt som hör livet till  med min älskade man . Men............. det man inte kan förändra, det måste man acceptera!

Ha en toppen-fredag allesammans!